Osnovna Škola "Turbe"OBAVIJEST ZA UČENIKE OD VI DO IX RAZREDA

04.02.2021


Obraćamo Vam se povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2021. godine. Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija. Obzirom da su se brojni aspekti ljudskog života digitalizirali, problematika sigurnog i odgovornog korištenja interneta i digitalnih tehnologija je relevantnija nego ikada do sada.

Dan sigurnijeg interneta 2021. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet“ ("Together for a better internet") dana 09. februara/veljače. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ (MFS-EMMAUS), u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, koji Vas ovim putem poziva da se pridružite obilježavanju ovog značajnog dana.

U prilogu dostavljamo dopis za osnovne i srednje škole u BiH, kao i ovogodišnji poster najave SID-a 2021. Nadamo se da ćete prepoznati važnost naše inicijative i podržati nas tako što ćete obavijestiti nastavno osoblje, a posebno učenike Vaše škole putem školskog oglasa i objavljivanja postera koji dostavljamo u elektronskoj formi, kao i da ih pozovete da se pripreme za kviz tako što će se educirati na web platformi Centra za sigurni internet- www.sigurnodijete.ba, te na ovaj način podržite aktivnosti u oblasti sprječavanja zloupotrebe djece i mladih putem digitalnih tehnologija.